sobota, 10 stycznia 2015

Zapiekane naleśniki po meksykańsku

Uwielbiam naleśniki - od zawsze i wszystkie rodzaje: z serem, owocami i bitą śmietana, ze szpinakiem...
Dziś mieliśmy chrapkę na naleśniki po meksykańsku.
Zapiekane z serem i sosem beszamelowym. 
Bomba. Nie tylko kaloryczna :) 




Farsz
  •  400 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • puszka pomidorów w sosie pomidorowym  
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka przyprawy chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Ciasto naleśnikowe wytrawne
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 jajo
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek


Przygotowanie: 
  • usmażyć naleśniki 
  • na dużej patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulę i mięso 
  • następnie dodać paprykę pokrojoną w kostki,  przyprawy i smażyć mieszając przez około 10  minut
  • następnie dodać rozdrobnione pomidory  i smażyć do czasu aż papryka i mięso zrobią się miękkie
  • pod koniec dodać odsączoną kukurydzę i fasolę czerwoną
  • napełnić naleśniki farszem, zawinąć i przełożyć do żaroodpornego naczynia
  • posypać startym serem i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut. 
  • opcjonalnie naleśniki polewamy sosem beszamelowym i posypujemy sterem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz