czwartek, 29 stycznia 2015

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami leśnymi

Wstępu nie będzie
Po prostu mi zaufajcie - pyyyycha!!!  


Składniki na kruche ciasto

  250 g  schłodzonego masła
       3      szklanki mąki pszennej  
       5      żółtek
       2     łyżeczki proszku do pieczenia
       3     łyżki cukru pudru

Przygotowanie ciasta:

Masło pokroić w małe kostki i zagnieść z resztą składników. Wyrabiamy szybko i krótko (zanim masło się rozgrzeje).
Dzielimy na dwie części, owijamy szczelnie folią spożywczą  i schładzamy  minimum przez pół godziny w lodówce. Ciasto możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni więc możemy je wyrobić wcześniej.  

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. 
Jedną część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce i wykładamy nią spód. Pieczemy 20 minut w 190 stopniach.
 Gdy upieczony spód stygnie przygotowujemy piankę. 

Składniki na lekką budyniową piankę:

       2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
       1 opakowanie cukru waniliowego
       1 szklanka cukru 
       5 białek
    0,5 szklanki oleju słonecznikowego
500 g owoców leśnych

Przygotowanie pianki:

Białka ubijamy na sztywno mikserem. Cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru i cukru waniliowego. Wciąż miksujemy na najwyższych obrotach, dodajemy powoli budyń.  Na sam koniec wlewamy stróżką olej. 
Przygotowaną pianę wykładamy na upieczony spód. 
Na wygładzoną piankę wykładamy owoce, możemy je delikatnie "wcisnąć" w piankę. 
Na wierzch ścieramy drugą część ciasta. 
Piec 30-40 minut w 190 stopniach.  









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz