czwartek, 8 stycznia 2015

Shortbread fingers

Zapraszam Was na tradycyjne szkockie kruche ciasteczka. 
Oryginalne dostałam od kuzynki i od razu stałam się ich fanką. 
Niezłe z nas łasuchy, więc szybko zniknęły i kolejną porcję wypiekłam  w naszym piekarniku 




Składniki: 
200 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
180 g schłodzonego masła  
80 g cukru pudru 
 cukier do posypania

Przygotowanie:
Przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z cukrem pudrem. 
Masło pokroić na małe kawałki i dodawać wyrabiając ciasto palcami. 
Zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować na grubość ok. 5 mm. 
Wykroić ciastka, nakłuć widelcem.
Posypać cukrem.
Piec 15-20 minut w temperaturze 150 stopni.

Gotowe! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz