niedziela, 19 lipca 2015

Przetwory z owoców lata

MALINowy kolor paznokci…
TRUSKAWKowy smak sorbetu…
Fioletowe jak JAGODY palce po kąpieli w Bałtyku…


Towarzyszą mi każdego dnia, dzięki nim czuję, że lato trwa w najlepsze.
I po prostu trzeba się najeść do woli, bo mrożone nie smakują już tak samo.
  • Na śniadanie (poniedziałkowy detoks)

  • Obiad (naleśniki, pierogi mmmmm….)                                                                 
  • i na deser                                                                                   
      
     I gdy zima trwa w najlepsze  a paluchy znów fioletowe od zimna, otwieram magiczny słoik  z konfiturą malinową i rozpływam się. Bezlitosny PMS wojuje  – kaszka z jagodami i po chwili emocje wracają na właściwe tory.


Dość późno zrozumiałam, że warto poświęcić kilka wieczorów na domowe przetwory by cieszyć się smakiem owoców trochę dłużej. 
W tym roku postawiłam na różnorodność przy skromnej ilości (do tej pory) zaledwie kilku słoiczków :
- dżem jagodowo-truskawkowy
- powidła z truskawek
- dżem malinowy  


Ale to nie koniec, apetyt rośnie. Choć z oszczędnością domowe przetwory nie mają zbyt wiele wspólnego, widząc radość chłopaków podczas śniadania, mogę spędzić w kuchni jeszcze kilka (naście?) nocek :)  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz