środa, 10 czerwca 2015

Sezon na czereśnie!

Trudno ich sobie odmówić i trudno skończyć, gdy się już zaczęło je jeść...
Słodkie, soczyste i wartościowe. 
Smak lata. Sezon na nie jest krótki więc korzystajmy do woli.

Właściwości czereśni:
  • moc witamin i kwasy owocowe działają oczyszczająco na organizm i poprawiają wygląd skóry
  • dzięki dużej zawartości potasu dobroczynnie wpływają na serce, nerki i stawy
  • zawierają więcej jodu niż niektóre ryby morskie (!) niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy
  • działają przeciwzapalnie
  • są niskokaloryczne  
  • surowe czereśnie dość długo zalegają w żołądku - aby nie bolały brzuchy - nie należy popijać wodą ani spożywać przed ciężkostrawnymi posiłkami                                                    

Konfitura z czereśni (w mniej niż godzinę)    

Potrzebujemy 1 kg umytych i wypestkowanych owoców
i 0,5 kg cukru 
Podgrzać owoce w garnku. 
Po chwili zaczną puszczać sok, który odlewamy. 
Pół szklanki soku wymieszać z cukrem i podgrzać aż do rozpuszczenia. 
Do soku dodajemy czereśnie i gotujemy przez 40 minut od zagotowania od czasu do czasu mieszając. Jeszcze gorącą konfiturę nakładamy do słoików.  
Pasteryzujemy 10 minut. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz