Zielone- dzięki temu, że nie wymagają obierania zachowują najwięcej witamin i minerałów m.in: C i E, kwas foliowy, błonnik, potas, wapń i fosfor.
Samo zdrowie!
Właśnie rozpoczął się sezon na szparagi!
Składniki:
- 300 g makaronu penne
- Pęczek zielonych szparagów (500 g)
- 1 cebula
- 150 g śmietany 18%
- 30 gr masła
- sól, pieprz
- orzechy włoskie
Przygotowanie:
Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli,cukru i kropli cytryny przez 10 minut.
Na patelni podsmażamy cebulę na maśle. Dodajemy szparagi - główki odcinamy i odkładamy na bok.
Blenderem miksujemy szparagi z cebulką.
Następnie dodajemy śmietanę i doprawiamy sos solą i pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy sos, główki szparagów oraz orzechy.
Następnie dodajemy śmietanę i doprawiamy sos solą i pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy sos, główki szparagów oraz orzechy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz