środa, 13 maja 2015

Penne w sosie szparagowym

Zapobiegają nowotworom, wspomagają odchudzanie i są skutecznym afrodyzjakiem. 
Zielone- dzięki temu, że nie wymagają obierania zachowują najwięcej witamin i minerałów m.in:  C i E, kwas foliowy, błonnik, potas, wapń i fosfor.  
Samo zdrowie!
Właśnie rozpoczął się sezon na szparagi! 




Składniki: 

  • 300 g makaronu penne
  • Pęczek zielonych szparagów (500 g)
  • 1 cebula
  • 150 g śmietany 18%
  • 30 gr masła
  • sól, pieprz
  • orzechy włoskie                                 

Przygotowanie: 

Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli,cukru i kropli cytryny przez 10 minut.
Na patelni podsmażamy cebulę na maśle. Dodajemy szparagi - główki odcinamy i odkładamy na bok. 
Blenderem miksujemy szparagi z cebulką.
Następnie dodajemy śmietanę i doprawiamy sos solą i pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Dodajemy sos, główki szparagów oraz orzechy.  
Smacznego! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz