piątek, 26 czerwca 2015

Muffinki z jagodami


Czy są takie smaki, które przenoszą Was do czasów dzieciństwa?                 Babcine pierogi z truskawkami? A może gofry z jagodami u Pani Ani? Wspomnienia w magiczny sposób wracają każdego roku.  




Na pierwszy weekend wakacji upiekłam muffiny jagodowe. 

O ile zbieranie jagód jest nieco czasochłonne (i bardzo przyjemne), to przygotowanie babeczek zajmie nam naprawdę niewiele czasu. 

Skorzystałam z przepisu ze strony domowe-wypieki.pl    
Polecam!  


Składniki:                                                                                         

- 250g mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
-  80 ml oleju roślinnego
- 2 jaja                                                                                    

- spora garść (lub dwie) jagód lub innych owoców           

Przygotowanie

1) Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do      pieczenia, cukrem waniliowym i solą

2) W drugiej misce połączyć mleko, jaja i olej roślinny

3) Połączyć suche składki z mokrymi i mieszać do połączenia

4) Gotowe ciasto nałożyć do foremek i posypać jagodami - ja  dodałam do środka jeszcze łyżeczkę konfitury z jagód

5) Piec 20-25 min w temperaturze 200 stopni C


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz