czwartek, 26 lutego 2015

Szybki obiad- Penne Gorgonzola


Uwielbiam kuchnię włoską! Za prostotę, makarony, zioła...
Za to, że w mniej niż pół godziny można wyczarować smaczne danie. Makaron z sosem gorgonzola to mój włoski hit. 
Kremowy ser z pikantną nutą doskonale komponuje się ze szpinakiem, brokułami i kurczakiem. Dziś do sosu dodałam tylko pestki słonecznika i kiełki brokuła. 



Składniki:
200 g makaronu penne 
150 g sera gorgonzola
200 ml śmietanki 18% lub 30%
1 cebulka
Dodatki: pestki słonecznika, kiełki,gruszka (idealnie komponuje się ze smakiem sera), orzechy włoskie, różyczki brokułów, pierś z kurczaka 

Przygotowanie sosu jest banalnie proste: 
Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę do złocistego koloru. 
Dodajemy śmietankę i pokruszony ser. Trzymamy na ogniu cały czas mieszając, aż nabierze gęstej konsystencji. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, łączymy z sosem. 
Dodajemy prażone pestki słonecznika.
Gotowe! 

Idealne w swej prostocie. Niestety dość kaloryczne,więc po spożyciu zalecany spacer ;) 

2 komentarze: