Uwielbiam kuchnię włoską! Za prostotę, makarony, zioła...
Za to, że w mniej niż pół godziny można wyczarować smaczne danie. Makaron z sosem gorgonzola to mój włoski hit.
Kremowy ser z pikantną nutą doskonale komponuje się ze szpinakiem, brokułami i kurczakiem. Dziś do sosu dodałam tylko pestki słonecznika i kiełki brokuła.
Składniki:
200 g makaronu penne
150 g sera gorgonzola
200 ml śmietanki 18% lub 30%
1 cebulka
Dodatki: pestki słonecznika, kiełki,gruszka (idealnie komponuje się ze smakiem sera), orzechy włoskie, różyczki brokułów, pierś z kurczaka
Przygotowanie sosu jest banalnie proste:
Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę do złocistego koloru.
Dodajemy śmietankę i pokruszony ser. Trzymamy na ogniu cały czas mieszając, aż nabierze gęstej konsystencji. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, łączymy z sosem.
Dodajemy prażone pestki słonecznika.
Gotowe!
Idealne w swej prostocie. Niestety dość kaloryczne,więc po spożyciu zalecany spacer ;)
Wygląda genialnie i na pewno tak samo smakuje :) będziemy testować :)
OdpowiedzUsuńSmacznego!
OdpowiedzUsuń