piątek, 6 lutego 2015

Łosoś w cieście francuskim

W weekendy mamy więcej czasu aby zadbać o nasze podniebienia.
Dzisiejsze danie nie wymaga jednak długiego przygotowywania.
Łosoś to jedyna ryba, która skradła serce Stasia. Tym razem zapiekany ze szpinakiem w cieście francuskim. 



Przygotowanie: 
1) dobrze przyprawiony szpinak to połowa sukcesu - polubił go tata i syn. Najlepiej z ząbkiem (lub trzema) czosnku i serem feta. 
2) łososia uprzednio przyprawionego pieprzem cytrynowym podsmażamy na patelni
3) rozkładamy arkusz ciasta francuskiego i nacinamy brzegi jak grzebień 
4) wykładamy szpinak na ciasto, następnie podsmażonego łososia i "zamykamy" ciasto przekładając ciasto raz z jednej strony, raz z drugiej
5) pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach
            
           Łatwo. Szybko. Pysznie. 


2 komentarze:

  1. Robiłam wiele razy, przepyszne rzeczywiście!!!! Kiedyś pokusilam się jeszcze o farsz pieczarkowy:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniam, następnym razem tez się skuszę na farsz pieczarkowy :)

      Usuń