czwartek, 30 października 2014

Dynia rządzi!

Znów usiadła przy kuchennym stole
W papilotkach!
Na zewnątrz twarda sztuka
W środku kryła całkiem bogate wnętrze

Dziś w roli głównej:
Dyniowa muffinka z bakaliami



Jak to zwykle u mnie bywa, przepis nieskomplikowany.
Szast, prast i już są! Pachną jesienią: cynamon, kardamon, gałka...
Mmmm...





 
Do wykonania potrzebować będziemy:

1     szklankę bakalii ( ja zrobiłam mix z orzechów włoskich, żurawiny i płatków owsianych)
1,5  szklanki mąki
0,5  szklanki cukru
1     łyżeczka cynamonu
0,5  łyżeczki kardamonu
0,5  łyżeczki gałki muszkatołowej
1     łyżeczka proszku do pieczenia
0,5  łyżeczki sody oczyszczonej
2     jaja
1     szklanka startej dynii
0,5  szklanki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Wymieszać suche składniki i bakalie. Następnie dodać jaja, dynię i olej. Dokładnie mieszamy.
Napełniamy papilotki do pół wysokości.
Piec 25 minut w 160 stopniach.
Do dekoracji użyłam skórki pomarańczowej.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz