niedziela, 26 października 2014

Najłatwiejsze ciasto na świecie!

W niedzielne popołudnie chciałabym Was zaprosić na puszyste ciasto z jabłkami


Przepis jest dziecinnie prosty, nigdy nie wychodzi zakalec (nawet mi) a przygotowanie go zajmuje mniej niż godzinę. 

Gdy niezapowiedziani goście są już tuż za rogiem, ten przepis uratuje każde spotkanie. 





Składniki:
Ciasto: 
1/2 margaryny Kasi
1/2 torebki cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru
3 jaja
3 szklanki mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina mleka

Kruszonka:
0,5 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
0,5 kostki masła

Przygotowanie: 
  • Margarynę, cukier waniliowy i cukier utrzeć mikserem
  • Dodawać jajka po jednym
  • Następnie dodawać po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
  • Na koniec można wlać odrobinę mleka, uzyskamy wtedy gładką konsystencję  
  • Wyłożyć na blaszkę, dodać owoce - pasują wszystkie, posypać kruszonką
  • Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut

Gotowe! Jak obiecałam - całość zajmie mniej niż godzinę.
U nas dwa pierwsze paski znikają jeszcze ciepłe :) 

Smacznego!
 

2 komentarze: