środa, 20 stycznia 2016

Mini szarlotki

Szarlotka- to mój ulubiony zimowy słodki smak. 
Połączenie kruchego ciasta z oprószonymi cynamonem jabłkami. 
Tym razem w mini wydaniu. 




Składniki:
1,5 szklanki mąki
125 g masła
3 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jabłek
cynamon 
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1)Do mąki dodać posiekane masło, żółtka, cukier puder     i proszek do pieczenia.
2) Zagnieść ciasto i schłodzić 0,5 h w lodówce
3) Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, i wymieszać z cynamonem.
4) Ciasto podzielić na 3 części. Dwie z nich wyłożyć na posmarowane tłuszczem foremki
5) Na ciasto wyłożyć starte jabłka 
6) Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce i ułożyć na powierzchni jabłek
7) Piec 20 minut w 180 stopniach


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz