W niedzielne popołudnie chciałabym Was zaprosić na puszyste ciasto z jabłkami.
Przepis jest dziecinnie prosty, nigdy nie wychodzi zakalec (nawet mi) a przygotowanie go zajmuje mniej niż godzinę.
Gdy niezapowiedziani goście są już tuż za rogiem, ten przepis uratuje każde spotkanie.
Składniki:
Ciasto:
1/2 margaryny Kasi
1/2 torebki cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru
3 jaja
3 szklanki mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina mleka
Kruszonka:
0,5 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
0,5 kostki masła
Przygotowanie:
- Margarynę, cukier waniliowy i cukier utrzeć mikserem
- Dodawać jajka po jednym
- Następnie dodawać po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
- Na koniec można wlać odrobinę mleka, uzyskamy wtedy gładką konsystencję
- Wyłożyć na blaszkę, dodać owoce - pasują wszystkie, posypać kruszonką
- Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut
Gotowe! Jak obiecałam - całość zajmie mniej niż godzinę.
U nas dwa pierwsze paski znikają jeszcze ciepłe :)
U nas dwa pierwsze paski znikają jeszcze ciepłe :)
Smacznego!
Chyba jutro zrobię :) zdam relację jak wyszło ;)
OdpowiedzUsuńSuper, powodzenia i smacznego!
OdpowiedzUsuń