W papilotkach!
Na zewnątrz twarda sztuka
W środku kryła całkiem bogate wnętrze
Dziś w roli głównej:
Dyniowa muffinka z bakaliami
Jak to zwykle u mnie bywa, przepis nieskomplikowany.
Szast, prast i już są! Pachną jesienią: cynamon, kardamon, gałka...
Mmmm...
1 szklankę bakalii ( ja zrobiłam mix z orzechów włoskich, żurawiny i płatków owsianych)
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki kardamonu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jaja
1 szklanka startej dynii
0,5 szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Wymieszać suche składniki i bakalie. Następnie dodać jaja, dynię i olej. Dokładnie mieszamy.
Napełniamy papilotki do pół wysokości.
Piec 25 minut w 160 stopniach.
Do dekoracji użyłam skórki pomarańczowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz