Dziś mieliśmy chrapkę na naleśniki po meksykańsku.
Zapiekane z serem i sosem beszamelowym.
Bomba. Nie tylko kaloryczna :)
Farsz:
- 400 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- puszka pomidorów w sosie pomidorowym
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka przyprawy chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 jajo
- szczypta soli i pieprzu
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- usmażyć naleśniki
- na dużej patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulę i mięso
- następnie dodać paprykę pokrojoną w kostki, przyprawy i smażyć mieszając przez około 10 minut
- następnie dodać rozdrobnione pomidory i smażyć do czasu aż papryka i mięso zrobią się miękkie
- pod koniec dodać odsączoną kukurydzę i fasolę czerwoną
- napełnić naleśniki farszem, zawinąć i przełożyć do żaroodpornego naczynia
- posypać startym serem i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut.
- opcjonalnie naleśniki polewamy sosem beszamelowym i posypujemy sterem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz