piątek, 15 stycznia 2016

Pad Thai - kuchnia tajska

Smaki i zapachy to takie wspomnienia z podróży, których nie zabierze nam ani awaria komputera ani nawet pożar w dokumentach.
To coś, co uzupełnia albumy ze zdjęciami i pamięć o przygodach podczas wojaży. 
Kuchnia tajska uchodzi za jedną z najoryginalniejszych na świecie. Pikantna, aromatyczna i różnorodna wypełniona bogactwem egzotycznych warzyw i owoców. Dobrze przyprawiona zachęca w każdym zakątku kraju do degustacji. Zaproszeniem do kulinarnego świata są kolorowe stragany z żywnością i pływające targi. 


Pad Thai to popularne danie, którego można skosztować na każdym kroku w Bangkoku. Nieskomplikowane i szybkie, ale zachwyca połączeniem składników: orzeszki ziemne i sok z limonki, makaron ryżowy, jajko. Można go przygotować na różne sposoby w dosłownie kilkanaście minut. 
Zachęcam, eksplozja smaku gwarantowana!
Produkty, które wykorzystałam są łatwo dostępne, można dowolnie komponować potrawę. 




Składniki: 

250 g makaronu ryżowego
0,5 kg piersi z kurczka
1 szklanka kiełków fasoli mung
2 jajka
2 dymki
3 ząbki czosnku
garść orzeszków ziemnych 
limonka
2 łyżki cukru
5 łyżek sosu sojowego
3 łyżki oleju

Przygotowanie: 

  • makaron ryżowy wrzucić do gorącej wody i gotować przez 3 minuty, odcedzić
  • w miseczce wymieszać sos sojowy z sokiem z limonki i cukrem
  • w woku (lub na patelni) rozgrzać olej, dodać pokrojony czosnek, cebulę i kurczaka (paski)
  • wbić jaja i wymieszać  
  • następnie dodać makaron i smażyć mieszając 3 minuty - w międzyczasie dodajemy sos
  • na koniec dodać kiełki fasoli
  • potrawę serwujemy posypaną pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i dekorujemy posiekaną dymką.
Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz