Szarlotka- to mój ulubiony zimowy słodki smak.
Połączenie kruchego ciasta z oprószonymi cynamonem jabłkami.
Tym razem w mini wydaniu.
Składniki:
1,5 szklanki mąki
125 g masła
3 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jabłek
cynamon
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1)Do mąki dodać posiekane masło, żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia.
2) Zagnieść ciasto i schłodzić 0,5 h w lodówce
3) Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, i wymieszać z cynamonem.
4) Ciasto podzielić na 3 części. Dwie z nich wyłożyć na posmarowane tłuszczem foremki
5) Na ciasto wyłożyć starte jabłka
6) Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce i ułożyć na powierzchni jabłek
7) Piec 20 minut w 180 stopniach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz