Słodkie, soczyste i wartościowe.
Smak lata. Sezon na nie jest krótki więc korzystajmy do woli.
Właściwości czereśni:
- moc witamin i kwasy owocowe działają oczyszczająco na organizm i poprawiają wygląd skóry
- dzięki dużej zawartości potasu dobroczynnie wpływają na serce, nerki i stawy
- zawierają więcej jodu niż niektóre ryby morskie (!) niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy
- działają przeciwzapalnie
- są niskokaloryczne
- surowe czereśnie dość długo zalegają w żołądku - aby nie bolały brzuchy - nie należy popijać wodą ani spożywać przed ciężkostrawnymi posiłkami
Potrzebujemy 1 kg umytych i wypestkowanych owoców
i 0,5 kg cukru
Podgrzać owoce w garnku.
Po chwili zaczną puszczać sok, który odlewamy.
Pół szklanki soku wymieszać z cukrem i podgrzać aż do rozpuszczenia.
Do soku dodajemy czereśnie i gotujemy przez 40 minut od zagotowania od czasu do czasu mieszając. Jeszcze gorącą konfiturę nakładamy do słoików.
Pasteryzujemy 10 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz