Czy są takie smaki, które przenoszą Was do czasów dzieciństwa? Babcine pierogi z truskawkami? A może gofry z jagodami u Pani Ani? Wspomnienia w magiczny sposób wracają każdego roku.
Na pierwszy weekend wakacji upiekłam muffiny jagodowe.
O ile zbieranie jagód jest nieco czasochłonne (i bardzo przyjemne), to przygotowanie babeczek zajmie nam naprawdę niewiele czasu.
Skorzystałam z przepisu ze strony domowe-wypieki.pl
Polecam!
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 80 ml oleju roślinnego
- 2 jaja
- spora garść (lub dwie) jagód lub innych owoców
Przygotowanie:
1) Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą
2) W drugiej misce połączyć mleko, jaja i olej roślinny
3) Połączyć suche składki z mokrymi i mieszać do połączenia
4) Gotowe ciasto nałożyć do foremek i posypać jagodami - ja dodałam do środka jeszcze łyżeczkę konfitury z jagód
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz